Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2023. okt. 5.
Varga Katalin

    A háború elöl menekült, most az Eötvösben tanul

    Barátokra talált az Eötvösben az orosz-ukrán háború elől menekülő fiatal. Illár Tamás Kárpátaljáról, a pár-száz fős Rát községből érkezett Magyarországra. Most Kaposváron hegesztőnek tanul és dolgozik. Úgy érzi társai befogadták.

    A háború elöl menekült, most az Eötvösben tanul

    Rögtön a háború kitörésekor elindultatok?

    A bátyám a háború kitörésének napján elutazott Hollandiába, hiszen akkor már 23 éves volt, tehát hadköteles. Mi édesanyámmal pár hónap múlva indultunk, mielőtt betöltöttem volna a 18-at. Édesapám már korábban meghalt.

    Azt tudjuk, hogy a felnőtt férfiakat Ukrajnában elviszik katonának, de ők már korábban voltak sorkatonák. Ti kaptatok valamilyen katonai kiképzést?

    Igen, korábban iskolai keretek között hetente gyakorlatoztunk. Természetesen ez nem volt olyan, mint a sorkatonaság, de mi is megtanultuk alap szinten a fegyvereket kezelni, menetelni.

    Magyarországon hova érkeztetek? Vannak itt barátaitok, rokonaitok?

    Először Győrbe mentünk, ott élnek rokonaink. Édesanyám most is ott él, ott talált számára megfelelő munkát. Mindennap beszélünk, havonta körülbelül kétszer személyesen is találkozunk. A bátyámmal is tartjuk a kapcsolatot, igaz ritkábban.

    Miért jöttél Kaposvárra?

    Egy gyermekkori barátom miatt, akivel korábban is terveztük, hogy együtt átjövünk Magyarországra. Ő 19 éves, így korábban elhagyta az országot, és most ő is itt él.

    Kaptál segítséget valakitől amikor megérkeztetek Magyarországra?

    Igen, John Simoneau-tól, azaz János atyától. Ő már korábban is járt Ukrajnában, így ismertük egymást, és közös barátunk révén találkoztunk újra. Sokat segített nekem az ügyek intézésében, a beiratkozásban, és mindig igyekszik motiválni, most leginkább a tanulásban.

    Ukrajnában mit tanultál?

    Ott érettségiztem. De emellett mindig szerettem a kétkezi munkát is. A fa megmunkálásához is értek kicsit, de úgy döntöttem, hogy itt mást is szeretnék megtanulni, ezért a hegesztő szakma mellett döntöttem. Igyekszem összeszedni magam, és jól teljesíteni. Szerencsére a tanárok jól magyaráznak, a közismereti tantárgyak alól pedig felmentésem van.

    Úgy tudom szükséged is van a plusz időre, hiszen az iskola mellett dolgozol is.

    Igen. Heti váltásban járunk iskolába és gyakorlatra. Én emellett, a Kométánál – ahol a szakmai gyakorlatomat is folytatom – minden kedden és csütörtökön a csomagolóban dolgozom. Tanulóként is kapok fizetést, de szükségem van erre a munkára, hogy fenntartsam magam.

    Hogy fogadtak itt az osztálytársaid?

    Többségüki fiatalabb nálam, de így is befogadtak. Mindig kérdezgetnek, hogy ezt vagy azt hogy mondják ukránul, én pedig fordítok nekik.

    Mik a terveid? Vissza szeretnél menni Kárpátaljára?

    Az iskolát mindenképpen szeretném itt befejezni, hogy utána mi lesz, azt nem tudom. Hiányzik az otthonom, de itt is jól érzem magam. Azt hiszem mindig kétfelé húz majd a szívem.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tízből hat diák a szakképzésben tanul tovább

    Tízből hat diák a szakképzésben tanul tovább

    A megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat, és az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. Többek között ennek köszönhető, hogy a 2024-ben tízből hat fiatal a szakképzést választotta.

    2024. máj. 7.
    KSZC
    Megkezdődtek az érettségi vizsgák

    Megkezdődtek az érettségi vizsgák

    A Kaposvári Szakképzési Centrumban május 6-án a magyar nyelv és irodalom írásbelivel megkezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. A KSZC tíz intézményében 678 tanuló vizsgázik a következő időszakban, többségük: 469-en előrehozott érettségit tesznek. A vizsgákból 122 lesz emelt szintű, egy-egy diák több tantárgyból is vállalkozhat erre.

    2024. máj. 6.
    Varga Katalin
    Megkezdődtek a ballagások

    Megkezdődtek a ballagások

    A Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben május 3-án megkezdődtek a ballagások, idén 31 osztály, 555 diákja mond búcsút iskolájának. Többségük három éves szakképző iskolai tanulmányait fejezi be, emellett vannak érettségiző osztályok is.

    2024. máj. 3.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum